Din depărtare, conacul Costache Conachi arată ca un palat. După ce te apropii mai mult de poarta de la intrare, începi să intuiești că de fapt, conacul din fața ochilor tăi, e doar o imagine fadă a ce a fost odinioară. Chiar dacă poarta de la intrare e încuiată, poți sări pârleazul, ca să vezi ce a mai rămas din conacul boierului.
Conacul Costache Conachi se găsește în satul Țigănești, lângă Tecuci. Aici s-a născut și tot aici a trecut în neființă, Costache Conachi, considerat cel mai reprezentativ poet al Moldovei din perioada de tranziție spre literatura modernă (1777 - 1849). Figură controversată, Costache Conachi a fost boier și mare proprietar, descendent dintr-o familie boierească fanariotă, scriitor și poet, care a ocupat înalte funcții dregătorești în Principatul Moldovei.
În 1897 conacul a fost donat Academiei Române, care i-a adăugat două noi aripi în anul 1912. În perioada comunistă, conacul a fost folosit ca centru școlar agricol, ulterior funcționând ca liceu agricol. După mai mulți ani petrecuți prin tribunale, conacul a revenit în posesia Academiei Române. Până acum însă, Academia nu a dat vreun semn că ar fi preocupată de soarta sau viitorul conacului Costache Conachi.
Când pătrunzi pe domeniul conacului, observi că parcul de odinioară a fost transformat în pajiște de pășunat pentru vite. Cu surprindere descoperi că vacile și caprele au pătruns chiar și în încăperile conacului, fiind vizibile urmele trecerii lor, chiar și în încăperile de la etaj.
În interiorul conacului nu mai deslușești nimic din ce a fost aici pe vremea poetului. Observi modificările făcute în perioada comunistă și câteva din cele care au avut loc după Revoluție. Interiorul conacului nu mai amintește cu nimic de secolul XIX-lea.
Pe domeniul conacului se poate vedea încă piscina, în prezent goală, iar popicăria a fost transformată în grajd. De fapt, întreg domeniul pare că a fost transformat într-un grajd imens.
Costurile de reabilitare ale conacului probabil ar fi enorme. Nu știu exact ce viață nouă ar putea avea conacul ca să atragă suficient de mulți turiști ca să acopere cheltuielile de restaurare. Centru de evenimente, de conferințe sau poate să ofere servicii de cazare sau masă?
Mi-e că mai degrabă va fi lăsat în paragină până când va considera că e cazul să se prăbușească complet din proprie inițiativă. Atunci cine știe ce clădire îi va lua locul.
Ce mare păcat de asemenea clădire și cât de interesantă ar fi fost în perioada ei de glorie.
RăspundețiȘtergereDa, pacat...
RăspundețiȘtergereApropo, Ecaterina "Cocuta" Conachi Vogoride, fiica boierului Costache Conachi, a salvat Mica Unire (printre altele).