Satul Piscu se află la 36 km de București, în județul Ilfov. În secolul trecut era faimos ca sat de olari, fiind cunoscută în regiune ceramica de pisc. Astăzi, mai sunt în sat doar vreo 3 meșteri olari care duc tradiția mai departe în timpul liber.
Adriana și Virgil Scripcariu s-au mutat în anul 2006 în satul Piscu. Cei doi, ea istoric de artă și el sculptor, s-au îndrăgostit de acest sat și de tradițiile locului. Din dorința de a păstra patrimoniul cultural, în anul 2017, a fost înființată Școala de la Piscu, cu rol de școală, atelier și muzeu.
În 2021 a prins viață clădirea unicat care găzduiește astăzi muzeul Piscu. În cadrul muzeului sunt expuse vase de ceramică din satul Piscu și din toată țara. Vei întâlni aici vase din lut, cu felurite întrebuințări: străchini, căni, oale, figurine de lut zoomorfe și antropomorfe.
În cadrul școlii au loc ateliere de olărit, desen și linogravură. Când am vizitat Muzeul Piscu, nu am ratat înscrierea la un atelier de olărit.
Pentru prima oară în viața mea, am făcut cunoștință cu lutul și cu roata olarului. Am simțit cum lutul poate fi modelat de mâinile mele, dar și cum forma vasului poate scăpa de sub control într-un moment de neatenție.
Cum am avut ajutor, am dus până la capăt crearea unui vas de lut. Întreaga experiență nu a durat mai mult de 10 minute. În schimb, a fost teribil de captivantă și îmi doresc să o repet.
Mi-am lăsat creația pentru a fi arsă în cuptor. E nevoie de temperaturi în jur de 800 °C ca lutul să fie ars și vasul să fie impermeabil. Asta ca să știi că operațiunea nu poate fi făcută la cuptorul din bucătărie, cum speram eu inițial.
Întâi e nevoie ca vasul să fie lăsat la uscat câteva zile, apoi e recomandat să treacă prin 2 arderi, la temperaturi de peste 800 °C. De aceea, abia la trei săptămâni după realizarea vasului la roată poți intra în posesia produsului final, ars în cuptor.
Fii fără grijă, o să mă laud și cu produsul final, odată ce voi ajunge în posesia lui!
La final de articol mai vreau să menționez că muzeul, școală, atelier de la Piscu este o inițiativă complet privată. S-a născut din pasiunea câtorva oameni și din donații.
Cu siguranță merită o vizită și nu una scurtă, ci o întreagă după-amiază!
Bilet intrare: 20 lei
Cost ateliere: 15 lei
Ars produs realizat în cadrul atelierului de olărit: 30 lei
Orar: Sâmbătă - Duminică 11:00 - 17:00
Adresă: Str. Câmpului 39 , Sat Piscu, Comuna Ciolpani, Ilfov
Site: http://piscu.ro/
Dacă cumva ești în căutarea unor locuri unde poți pătrunde mai bine tainele lutului în București, ei bine, eu am găsit următoarele ateliere ținute de ArtTime, Clay Play și Marara!
P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu