La câțiva pași de
Piața Universității se află Cartierul Armenesc, pe vremuri una din mahalalele
capitalei. Cartierul s-a născut în jurul Bisericii Armenești, apărând apoi
atelierele de meșteșugari, magazinele și cafenelele. Existența armenilor în
București este legată de Calea Moșilor, cea mai importantă stradă comercială
numită pe vremuri Podul Târgului de Afară. Nu întâmplător Strada Armenească, se
intersectează cu Calea Moșilor, care delimitează Cartierul Armenesc la est.
Granița de sud este dată de Bulevardul Carol I, iar la nord de Strada Maria
Rosetti.
Casa Melik
Pe strada Spătarului la numărul 22 se află Casa Melik, cea mai veche casă din București. Construită în stil specific românesc, clădirea albă cu etaj își etalează cu mândrie cerdacul închis cu geamuri.
Istoria sa începe la mijlocul secolului XVIII, în jurul anului 1760. Sub acoperișul său cu streașină lată s-au perindat mai mulți proprietari. Cel mai de seamă a fost Iacob Melik, arhitect, susținător al acțiunilor revoluționare de la 1848 și autor al cărții "L'Orient devant L'Occident". De la el și-a primit numele de Casa Melik. În spatele pereților săi s-au adăpostit în timpul revoluției pașoptiste personalități precum Ion Heliade Rădulescu, Ion C. Brătianu și C.A. Rosetti, care erau prietenii lui Iacob Melik.
După un exil de nouă ani soții Melik revin în țară în 1857 și investesc în renovarea casei lor de suflet, în care vor locui până la sfârșitul vieții. În 1913, moare Ana Melik, soția lui Iacob, într-un incendiu ce cuprinde întreaga casă. Focul a izbucnit chiar în camera ei, unde citea la lumina lumânării. A adormit, răsturnând lumânarea care a declanșat incendiul. Flăcările s-au răspândit rapid în casa cu lambriuri de lemn.
Neavând urmași direcți, ultima dorință a Anei a fost ca reședința să devină un azil pentru văduvele sărmane. Un nepot atacă testamentul și are temporar câștig de cauză, investind în reabilitarea imobilului afectat grav de incendiu. În cele din urmă, în 1920, comunitatea armeană câștigă procesul și dorința Anei este îndeplinită: până în 1947 Casa Melik a fost un refugiu pentru femeile sărace.
În următorii 20 de ani casa avea să găzduiască diverși chiriași, până în 1969, când a intrat din nou într-un amplu proces de reabilitare pentru a putea adăposti colecția de artă a soților Serafina și Gheorghe Răut. Astăzi Casa Melik găzduiește Muzeul Theodor Pallady, care poate fi vizitat.
Adresă: Str.
Spătarului nr.22
S-ar putea să îți placă și: CASA MELIK, CEA MAI VECHE CASĂ DIN BUCUREȘTI
Casa Primadonei
Peste drum de Casa Melik, îți fură privirea o casă aflată în paragină, acoperită de viță de vie, pe al cărei fronton se poate descifra anul 1886. Interiorul casei era împodobit cu picturi murale inspirate din frescele romane de la Pompei și Herculanum. Aici a locuit Elena Teodorescu, cântăreață celebră de operă la vremea ei, fiica basului George Teodorescu, care cântase de asemenea operă.
În anul 1961 au fost filmate aici scene din filmul Hariclea Darclee, întrucât în casa sopranei „totul era legat de muzică. Pianul, încărcat de fotografii cu dedicații, tablouri, portrete mari, în rame frumoase, teancuri de partituri, afișe de spectacole vechi, de aici și din străinătate, scrisori, hârtii cu antet de la diverse Opere”.
Nora Elenei Teodorescu, rămasă văduvă, a donat casa, Academiei Române, în speranța că va deveni casă memorială. Din păcate dorința sa nu a devenit realitate. Toate bunurile dragi ale sopranei, „au fost aruncate pe maidan, toate lucrurile acelea pentru ea sfinte, menite să ajungă în muzeul dorit. Sigur numai notele muzicale, sute de pagini, cărți, afișele spectacolelor, fotografii, sute și ele, scrisori, cărți poștale ilustrate, ziare și reviste vechi, toate astea aruncate în praf.” (Doamne și Domni la Răspântii bucureştene - Victoriei Dragu Dimitriu)
Adresă: Str. Spătarului nr.19
Minunat articol! O mentiune: Casa Dobrescu (sau Minovici) a intrat pe lista monumentelor istorice in ianuarie 2013.
RăspundețiȘtergereVom vizita,cu drag...cat inca mai exista minunile astea,ptr ca e asa de trist,păcat...cum se pierd...nici Arcen,nici asociația arhitecților,nimeni nu reușește sa salveze,cu adevărat,aceste capodopere-fara exagerare...sapt trecuta am văzut casa în care a trăit Constantin Tănase, undeva central,pe lângă teatrul national,str Tudor Arghezi, parca...e in paragina,distrusa 70%...exemple sunt zeci,apoi sunt clădiri care par salvate,fațadele , poate interioare, dar lateralele, curțile interioare nu!!!
RăspundețiȘtergereFaină prezentarea.
RăspundețiȘtergereCe sentiment placut traiesc cand citesc articolul! Cate povesti, cat mister, ce destine sunt dincolo de ziduri!
RăspundețiȘtergereMulțumesc pt ce faceți și scrieți! Pt mine, adult mare iubitor a tot ce este vechi în acest bătrân oraș lin de valoare și valori, pagina dvs este o veritabila busolă, căci ma ajuta mult in căutările mele.
RăspundețiȘtergereMă bucur să aud asta :)
Ștergere