Din Carei am luat trenul până în Șimleu Silvaniei, pentru un popas de câteva ore, înainte de a ne continua călătoria spre Zalău. Mi-am dorit să facem un popas în Șimleu Silvaniei ca să vizităm ruinele cetății Báthory, proaspăt descoperite când făceam săpături pe internet. Cetatea a intrat în posesia familiei Báthory în urma căsătoriei lui Ladislau Báthory cu Anna Medgyesaljai, în anul 1351. Istoria orașului este strâns legată de familia Báthory, care a jucat un rol important în evenimentele din Transilvania.
Din castelul rezidențial de odinioară au mai rămas doar două turnuri, un bastion, poarta de la intrare și o parte din zid. În amintirea vremurilor de demult are loc în fiecare an, Bathory Fest, un eveniment de reconstituire istorică.
Ruinele cetății Báthory |
În Șimleu Silvaniei se găsește sinagoga construită în anul 1876, dovadă a prezenței evreilor pe aceste meleaguri. Ulterior a fost transformată în primul Muzeu al Holocaustului din România, a cărui inaugurare a avut loc în anul 2005. Nu am găsit deschis muzeul, dar poate a fost mai bine. Am vizitat mai demult Muzeul Holocaustului din București, găzduit de Sinagoga Mare și am plecat marcată emoțional de acolo.
Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei |
Șimleu Silvaniei este înconjurat de dealuri pitorești, care sunt convinsă că au un potențial turistic mai mare decât este valorificat în prezent. Demult, dealul Măgura adăpostea cetatea dacică Dacidava. Pe același loc, în evul mediu, a fost construită o fortificație, ale cărei urme se mai pot vedea și astăzi. În zonă au fost descoperite vestigii arheologice, care se găsesc în muzeele din Budapesta și Viena.
După vizită, am aflat despre vinul spumant, podgoria și cramele „Silvania”. Galeriile cramei se află la 60 de metri sub stâncă și se întind de-a lungul a 3,5 kilometri. Cu siguranță este un loc unic la noi în țară care merită vizitat!
Șimleu Silvaniei mai are și alte atracții pentru cei care decid să-i treacă pragul, precum Mănăstirea Bic sau Balta Cehei. Îmi dau seama că am descoperit foarte puțin din ceea ce avea de oferit acest oraș despre care nu știam mai nimic și în care am decis să poposim datorită fascinației mele pentru fortificații și povești de odinioară!
Parcul Central |
Statuia lui Iuliu Maniu |
Biserica Romano-Catolică |
Biserica Greco-Catolică Sfânta Treime |
P.S.: Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereFoarte interesant! Nu am ajuns la Simleu Silvaniei.
RăspundețiȘtergere