Creta este o destinație cu totul specială din timp ce am revenit aici pentru al doilea an consecutiv. Aceeași perioadă, adică mijlocul lui septembrie și același hotel, adică hotel Yakinthos din Kato Daratso, situat la 4 km de Chania. Anul trecut a fost mai mult despre relaxare, plimbări în aer liber, ascultat valurile cum se sparg de țărm. Anul acesta am optat pentru o vacanță mai activă. Am urcat treptele spre Fortăreața Venețiană la Gramvousa, ne-am minunat de nuanțele de smarald ale apei în Laguna Balos, am admirat vegetația în Grădina Botanică, le-am cunoscut pe minunatele Filio și Maria la magazinul Fisika din Gerani, am străbătut 16 km prin Cheile Samariei și ne-am plimbat din nou pe străduțele pitorești ale orașului Chania. Pe final de vacanță am optat totuși pentru relaxare și am lăsat faimoasa plajă cu nisip roz, Elafonissi pentru o dată viitoare.
GRAMVOUSA & LAGUNA BALOS
Ne-am trezit de dimineață, dar nu chiar așa de dimineață, încât să ratăm micul dejun. După ce am mâncat, ne-a cules autocarul din fața hotelului pentru a ne duce în Portul Kissamos. De aici am luat vaporul, care ne-a legănat până la Gramvousa. Am simțit fenomenul de elevație pe propria piele și m-a cam luat cu amețeală. Fenomenul de elevație a început cu vreo 2000 de ani în urmă și a ajuns la aproximativ 9 m, partea de vest a Cretei se ridică din apă, în timp ce partea de est se scufundă.
Odată ajunși la Gramvousa, am avut de ales între timp petrecut pe plajă sau urcat în vârful dealului, unde se află ruinele unei vechi fortărețe venețiene construită în secolul al XVI-lea. Evident, că am preferat să urcăm, noi și alte zeci de oameni. După legănarea vasului, dacă mai adaugi și soarele torid, urcușul nu e tocmai cea mai strălucită idee. Nu zic de noi, dar când am ajuns sus am văzut o doamnă care tocmai leșinase, așa că dacă nu vă simțiți bine, mai bine rămâneți la plajă sau pe vas. Și la Gramvousa se găsește o epavă, chiar dacă nu e așa celebră precum cea din Zakynthos.
Odată ajunși la Gramvousa, am avut de ales între timp petrecut pe plajă sau urcat în vârful dealului, unde se află ruinele unei vechi fortărețe venețiene construită în secolul al XVI-lea. Evident, că am preferat să urcăm, noi și alte zeci de oameni. După legănarea vasului, dacă mai adaugi și soarele torid, urcușul nu e tocmai cea mai strălucită idee. Nu zic de noi, dar când am ajuns sus am văzut o doamnă care tocmai leșinase, așa că dacă nu vă simțiți bine, mai bine rămâneți la plajă sau pe vas. Și la Gramvousa se găsește o epavă, chiar dacă nu e așa celebră precum cea din Zakynthos.
Fortăreața venețiană de la Gramvousa |
Nu e aloe vera! |
Un fel de crini |
După Gramvousa, am luat un așa zis prânz pe vas, după care ne-am legănat până la Laguna Balos. Și aici puteai urca în vârful dealului ca să admiri priveliștea sau te puteai bucura de timp petrecut pe plajă. Cum nu știam exact pe unde se urcă și nu am văzut alți temerari dornici de aventură, am zis că e cazul să ne bucurăm de nisip, soare și apă. Combinația între apa de culoarea turcoazului și cea în nuanțe de smarald, la care mai adaugi nisip auriu și roz, e una cu totul deosebită.
Laguna Balos |
Per total însă, întreaga aventură a fost cam obositoare. Legănatul vaporului, soarele dogoritor, mulțimea de turiști. Așa că la sfârșitul zilei m-am bucurat de tot ceea ce am văzut, dar nu îmi doream să mai repet experiența. Chiar dacă ar plăti altcineva întreaga excursie.
GRĂDINA BOTANICĂ DIN OMALOS
Dacă ajungeți în Creta musai nu ratați o vizită la Grădina Botanică de lângă Omalos. E un loc cu adevărat superb, care a renăscut din propria cenușă, după un incendiu. Găsiți aici o groază de specii de arbori, plante, flori, mirodenii. Plus că puteți admira în tihnă fiecare plantă, iar umbra copacilor vă ferește de razele arzătoare ale soarelui. E o adevărată plăcere să te plimbi pe potecilor Grădinii Botanice.
La finalul vizitei puteți poposi în restaurantul Grădinii Botanice, un loc cu adevărat superb, cu o priveliște spectaculoasă. Mâncărurile servite aici sunt preparate în mare parte cu legume și fructe crescute chiar în grădina. Tot așa, în magazinul cu suveniruri al grădinii veți descoperi diferite sortimente de miere, ulei de măsline, condimente, creme, cărți despre cultivarea plantelor. Cred că veți găsi câte ceva care să vă încânte simțurile și să nu ieșiți cu mâna goală de acolo.
La Grădina Botanică se poate ajunge cu autobuzul din Chania, așa că nu e nevoie de vreo excursie organizată. Luați microbuzul dimineața și aveți grijă să nu îl ratați după-amiaza, ca e cam singurul și nu veți mai avea cu ce să vă întoarceți.
Site: https://www.botanical-park.com/
Site: https://www.botanical-park.com/
MAGAZINUL FISIKA DIN GERANI
V-am mai povestit despre Fisika și despre minunatele doamne din spatele acestei mărci, în continuare este singurul interviu pe care l-am realizat pe blog (sper eu că nu va fi ultimul!). După ce le-am cunoscut în scris, mi-am făcut curaj să le cunosc și în persoană, dacă tot am ajuns din nou în Creta.
Așa că am luat autobuzul din Chania spre Gerani pentru a ajunge la magazinul Fisika. Aici am cunoscut-o întâi pe Filio și apoi pe Maria (cea de-a treia doamnă din spatele mărcii Fisika, Voula, era în vacanță, probabil la Frangokastello, locul său preferat din Creta, după cum a mărturisit în interviul de anul trecut).
Magazinul e tare drăguț, e o plăcere să te plimbi printre creme, uleiuri și săpunuri. Nu am plecat cu mâna goală, am cumpărat câteva săpunuri și un ulei de masaj. În plus, am primit și câteva săpunuri cadou, unul cu lavandă pentru mine și alte trei pentru cititorii mei, așa că vă puteți aștepta cât de curând la un nou concurs.
Magazinul Fisika din Gerani |
Am fost tratați regește! |
Împreună cu Filio și Cutie, o pisică tare jucăușă |
16 KM PRIN CHEILE SAMARIEI
Pentru Cheile Samariei a fost nevoie să ne sculăm cu noaptea în cap. Pe întuneric și frig, ne-a luat autocarul din fața hotelului și ne-a purtat pe serpentine, până la locul de pornire al traseului. Nu a fost prea inspirată decizia mea de a-mi lua sandalele de munte pentru traseu, pentru că dimineața mi-au înghețat degetele de la picioare în ele. Dar nu a durat mult și cum a apărut soarele pe cer, s-a încălzit și mi s-au încălzit și mie picioarele.
Traseul nu e solicitant, dar e lung, adică are vreo 16 km de la intrare și până la portul Agia Roumeli, unde accesul se face doar pe apă. Așa că tot cobori și te bucuri de peisaj. Tu și celelalte sute sau mii de turiști care pătrund în chei zilnic.
Poteca este bine pusă la punct, cu locuri de popas, unde îți poți trage sufletul (există și toalete pe traseu). Am mers și am tot mers timp de vreo cinci ore, după care am ieșit din chei.
În Agia Rumeli am poposit la Taverna Rousios, unde am avut parte de cele mai mari porții de mâncare din întreaga Grecie. Pe lângă porțiile mari, mâncare a fost și delicioasă, tocmai bună după orele de mers pe jos.
Ne-am mai plimbat noi ce ne-am mai plimbat prin port, mi-am băgat și picioarele în apă în timp ce așteptam vaporul sub soarele necruțător. Că de la ieșirea din chei și până la plecarea vaporului a mai durat ceva. Cu vaporul am mers până în Sougia, de unde ne-a luat ridicat iarăși autocarul ca să ne ducă la hotel după o zi plină.
CHANIA CU FARUL, TERASELE ȘI STRĂDUȚELE SALE
Înainte să plecăm, am făcut din nou o vizită Chaniei. Am mers pe străduțele sale, am admirat Farul Egiptean și apoi am poposit la terasa Ta Chalkina. Aici jur că am mâncat cea mai bună pâine din viața mea, care este oferită la fiecare comandă. Am zis să nu plec acasă fără să gust fructe de mare, așa că m-am delectat cu un tentacul de caracatiță la grătar, care m-a cam dovedit.
Dacă petreceți mai mult timp în Chania, să știți că orașul pune la dispoziție și câteva muzee pentru iubitorii de istorie și cultură, precum Muzeul Maritim, Muzeul de Arheologie, Colecția Bizantină, Muzeul Folclorului.
ELAFONISSI, PLAJA CU NISIP ROZ
Cum spuneam, la Elafonissi nu am ajuns, însă am avut parte de o mostră de nisip roz în Laguna Balos, ca să îmi pot imagina cum arată această plajă. Ce voiam să vă spun e că sunt autobuze din Chania care vă duc și vă aduc din Elafonissi, așa că nu e nevoie să plătiți excursii costisitoare dacă tot ce vreți e să vă bucurați de mare, soare și nisip roz. Asta dacă nu preferați varianta de a închiria o mașină.
Nu e plaja Elafonisii, ci nisip roz din Laguna Balos |
TOFILLO, CÂMPURILE CU MIRODENII
Despre Tofillo am aflat înainte de plecare. Sunt câmpuri cu mirodenii aflate în apropierea Grădinii Botanice, ce pot fi vizitate. De ajuns acolo, mai degrabă cu mașină, dar tind să cred că se poate ajunge și cu autobuzul ce duce spre Omalos.
Ce mi-a plăcut la aceste terenuri, unde sunt sigură că mirosul de mirodenii e înnebunitor, este faptul că sunt organizate tururi ghidate, unde sunt puse la dispoziție informații și curiozității despre creșterea plantelor.
Site: http://tofillo.com/
S-ar putea să îți placă și:
CRETA, TĂRÂMUL ZEILOR
DESIGUR, FISIKA. COSMETICE NATURALE DIN INIMA CRETEI.
LECȚII DE VIAȚĂ CU ZORBA GRECUL
GRECIA ȘI INSULELE SALE
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Site: http://tofillo.com/
***
Cam asta a fost cea de-a doua vacanță în Creta, pe drept supranumită insula zeilor. Și nu uitați, avem un concurs cu iz grecesc pe pagina de facebook a blogului!
CRETA, TĂRÂMUL ZEILOR
DESIGUR, FISIKA. COSMETICE NATURALE DIN INIMA CRETEI.
LECȚII DE VIAȚĂ CU ZORBA GRECUL
GRECIA ȘI INSULELE SALE
Wow! Those photos are wonderful! Thank you for this great article but also for coming by our cosmetics factory, it was so lovely to meet you in person!
RăspundețiȘtergereThank you for your words and also for the warm welcome I had in your lovely shop in Gerani :) I hope we will meet again!
Ștergere