Dragodana este satul copilăriei mele. Pentru mine acest sat alintat de dealuri are o încărcătură magică, fiecare potecă, copac sau gard fiind un prilej de aventură când eram copilă. Așa că m-am bucurat teribil când am aflat că în prima duminică din octombrie au loc Sărbătorile Toamnei, ca în vremurile de demult, când țăranii își duceau roadele muncii de peste vară la târg. Bucuria a atins cote maxime când am aflat că gazda acestui eveniment special va fi nimeni alta decât Conacul Koșca, cel cocoțat pe deal, care a revenit la viață, ca pe timpul boierului cu același nume. Când eram mică mă mai jucam pe lângă clădirile părăsite ale conacului, fără să mă gândesc că într-o bună zi le voi putea vedea într-o ipostază mult mai fericită, readuse la gloria de odinioară.
SERBĂRILE TOAMNEI DIN SATUL DRAGODANA
Serbările Toamnei din Dragodana au fost o surpriză tare plăcută. Așa e de obicei când nu ai așteptări, ci ești călăuzită doar de bucuria de a revedea locurile dragi, unde ai copilărit. Am fost surprinsă să descopăr un eveniment bine pus la punct, decorat în spiritul toamnei. Berbec la proțap, porc la ceaun, bulz, plăcinte cu mere și dovleac, porumb fiert, mere glasate, must și vin din belșug și fără vreun cost. Da, asta m-a surprins și pe mine. Cum, nu e nevoie să plătesc nimic?
Pe lângă mâncare și băutură, au existat și multe activități pentru cei mici. Am dat și aici peste olărit și un domn care părea că modelează lutul cu mâinile de când se știe. Plus un tobogan gonflabil și o saltea pe care copiii săreau de zor. Și asta nu e tot. Mai exista și un atelier de pictat pe față. Da, fix ca în București, doar că la țară. Și pe gratis.
CONACUL KOSKA, UN VIS DEVENIT REALITATE
Totuși cireașa de pe tort pentru mine a fost că am putut să vizitez interiorul Conacului Koșca, care face acum parte din patrimoniul țării noastre și a revenit în circuitul turistic. Cine se gândea că într-o bună zi clădirile părăsite ale conacului de odinioară de sus de pe deal vor reveni la viață? Nu mă gândeam, dar visam. Și uite că am cunoscut-o pe Alice Rizoiu, actualul proprietar al conacului și am putut să mă plimb în voie prin camerele sale și să fac fotografii.
Conacul datează din secolul al XIX-lea . A aparținut întâi proprietarului Hagianopol, polonez, care în 1930 o vinde omului de afaceri Koșca, proprietarul unei fabrici de materiale de construcție (cărămizi și țiglă ) din Timișoara.
Astăzi conacul pune la dispoziție 6 camere, cu mobilier vechi și elemente tradiționale, care să amintească de atmosfera de odinioară în care trăia boierul Koșca și familia sa. Chiar dacă pe vremea boierului nu exista și o piscină, această a fost adăugată pentru ca cei veniți să se relaxeze la sfârșit de săptămână să se poată bucura de o bălăceală. Dacă vremea nu mai permite o baie în piscină, se poate face și baie la ciubăr. Conacul vine la pachet cu domeniul aferent și livada de pruni, prin care vă puteți plimba în liniște.
Conacul se închiriază în întregime și poate fi locul ideal pentru o escapadă cu familia sau prietenii sau pentru diferite evenimente. Aveți bucătărie în care vă puteți prepara toate cele trebuincioase de mâncare și din curte nu lipsește cuptorul de piatră, potrivit pentru grătare. Dacă nu doriți să gătiți, conacul are un parteneriat cu o firmă de catering din Găești, orașul vecin și prieten. Ar fi interesant ca la următoare vizită în Dragodana să descopăr că s-a deschis și un restaurant în sat.
Pe lângă conacul restaurat, o veche clădire administrativă, a fost la rândul ei transformată în casă de oaspeți și se numește sugestiv Căsuța Bunicii. Înăuntru găsiți două dormitoare cochete, decorate în stil tradițional, o bucătărie cu o sobă ca la bunica și o baie, cum probabil bunica și-ar fi dorit să aibă.
Sper să vă povestesc cum am petrecut și o noapte în conacul copilăriei mele. Nu de alta, dar chiar am primit o invitație. Dar nu mă supăr dacă mi-o luați înainte și îmi povestiți voi cum ați petrecut în dragul meu Conac Koșca!
Site: http://conaculkosca.ro
Adresă: Str. Principală nr. 195, Dragodana, jud. Dâmbovița
Telefon: 0040726688399
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Eh, poftim, ce minunatie se gaseste atat de aproape de Bucuresti.
RăspundețiȘtergereE un conac norocos, Conacul Koșca din Dragodana :) Din păcate sunt multe vechi conace care au dispărut cu totul sau sunt în stare de ruină.
ȘtergereIn 1990 , intr-un beci foarte mare al conacului erau depozitate produsele agricole ale CAP-istilor !Banuiesc ca a fost reconditionat ! Imi pare rau ca nu am participat la festivitati !
RăspundețiȘtergereOdată cu venirea comuniștilor la putere, boierul a fost alungat, iar proprietățile sale confiscate. Din câte știu în conac a funcționat la un moment dat o grădiniță pentru copiii din sat, după care vechile clădiri ale conacului au trecut în proprietatea CAP-ului. După revoluție, clădirile au fost lăsate în paragină, fiind apoi cumpărate, reabilitate, ca astăzi conacul să poată fi închiriat în întregime pentru cei care vor să petreacă o noapte într-un loc încărcat de istorie sau pentru diferite evenimente.
Ștergere