Conacul Pană Filipescu se poate declara norocos. A fost reabilitat complet, transformat în muzeu și poate primi din nou oaspeți. Că doar ăsta este rolul unui conac pe lume, acela de gazdă primitoare. Din păcate nu la fel de norocos a fost vecinul său, Palatul Postelnicului Cantacuzino, din care azi au rămas doar câteva ziduri în ruină, o urmă palidă a măreției de odinioară.
Ruinele Palatului Postelnicului Cantacuzino - Filipeștii de Târg |
Conacul Pană Filipescu se află în localitatea Filipeștii de Târg, la 23 km de Ploiești și 97 km de București. Nu a făcut ochi de ieri alaltăieri, ci tocmai din anul 1650. Marele logofăt Pană Filipescu, soțul Mariei Cantacuzino (fiica mare a postelnicului Constantin Cantacuzino) a fost cel care a comandat ridicarea edificiului, construit în stil tradițional, cu coloane și foișor, cu parterul înalt, făcând trecerea la stilul brâncovenesc. Conacul a fost revoluționar pentru vremea sa, având un sistem de încălzire cu apă caldă, apă curentă și baie. Vorbim totuși de un conac din secolul XVII.
Conacul a aparținut familiei Filipescu până după Primul Război Mondial, când au vândut domeniul Cantacuzinilor. Familia Cantacuzino și-a lăsat amprenta în zonă cu Palatul Postelnicului Cantacuzino, aflat în ruină, Curtea Boierească Mavros-Cantacuzino (care astăzi găzduiește un spital de neuropsihiatrie) și Micul Trianon (Domeniul Cantacuzino din Florești, unde au loc evenimente deosebite precum Karpatia Horse Show).
Reabilitarea conacului a avut loc între anii 2012 - 2015, fiind inaugurat ca muzeu în mai 2016. Astăzi din cele 10 încăperi ale conacului, jumătate găzduiesc obiecte de artă, îmbrăcăminte, podoabe și mobilier din secolele trecute, manuscrise vechi, obiecte de cult. Mansarda conacului a fost transformată în sală de conferințe, unde au loc diferite evenimente. Când am vizitat noi conacul, câțiva copii, alături de un profesor, repetau cântece de demult.
Beciul conacului, în care odinioară se găseau butoaie cu vin, poate fi la rândul său vizitat. În spatele clădirii conacului se află ghețăriile, trei la număr, unde depozitau odinioară boierii gheața, ca să poată fi folosită pe timpul verii.
Beciul Conacului Pană Filipescu |
Pe vremuri conacul era delimitat de o pădure, care a fost transformată în parc dendrologic, prin adăugarea unor specii exotice de copaci. Domeniul se întindea de la pădure până la biserica Adormirea Maicii Domnului, care există și astăzi. Zidul ce înconjura vastul domeniu se păstrează în mare parte și azi. Heleșteul ce făcea parte odinioară din moșia boierului, se află în proprietatea primăriei ca baltă unde se poate pescui, contra unei taxe.
La conac puteți ajunge și dacă nu aveți mașină. Noi am luat trenul din București până la Ploiești Sud și apoi microbuzul până în Filipeștii de Târg. Stația microbuzului se află chiar în stânga, pe colț, când ieși din gară. Stația nu e semnalizată în vreun fel și nu vă imaginați că există vreun orar cu mersul microbuzelor. Eu citisem pe undeva că microbuzul ar pleca la 12:30, dar la fața locului a plecat la ora 13:00.
Heleșteul conacului |
Adresă: com. Filipeştii de Târg, județul Prahova
Program de vizitare: Marți - Duminică 9.00 -17.00 Luni: Închis
Taxă intrare: 8 lei
Ghidaj: 10 lei
Taxă foto: 50 lei camera/25 lei obiectul (poate într-o zi se va renunța la aceste taxe aberante pentru fotografii, în alte țări fotografiatul fiind permis gratis, singura condiție fiind să nu se folosească blitz-ul, deoarece lumina sa puternică poate afecta unele exponate); în curtea conacului și în beci fotografiatul este permis
S-ar putea să îți placă și:
FLORESTI, PRAHOVA: MICUL TRIANON PRINDE VIAȚĂ LA KARPATIA HORSE SHOW
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Asa arata la 27 Noiembrie 2021
RăspundețiȘtergerehttps://youtu.be/Clbbe97qe1o