Pe 18 iulie 1938 se stingea din viață la castelul Pelișor, ultima romantică a secolului trecut, Regina Maria. Zece ani mai târziu, parfumul său inconfundabil de violete indiene inunda în mod inexplicabil încăperile castelului Pelișor. Regina Maria era o mare iubitoare a violetelor și a culorii violet, simbol al regalității. La înmormântarea sa, culoarea violetelor a înlocuit negrul mortuar obișnuit, fiind una din ultimele dorințe lăsate în scris de către regină.
Regina Maria a fost una din cele mai frumoase regine ale secolului trecut, o mare iubitoare de frumos, o romantică incurabilă și o artistă înzestrată. Ne-o putem imagina atingând mătăsuri fine, având un șirag de perle desăvârșite la gât și plutind într-un parfum inconfundabil de violete indiene. Nu este de mirare că în anul 1922 este aleasă să fie imaginea Casei Houbigant din Paris, fiind prima figură regală surprinsă într-un asemenea rol. O alegere cât se poate de inspirată, Regina Maria emana feminitate prin fiecare por, având o grație greu de egalat și o eleganță rafinată, etalată la fiecare pas.
Regina Maria, imaginea casei Houbigant - 1922 |
Este cunoscută pasiunea Reginei Maria pentru violete și iriși, florile sale preferate. Se spune că Mon Boudoir, o explozie de violete indiene și iasomie, era unul din parfumurile sale preferate. La moartea sa, în anul 1938, parfumul a fost scos de pe piață, în semn de omagiu. Totuși, în anul 1925, Maharajahul de Kapurthala, din India, îi dăruiește un elixir prețios, obținut din violete indiene. Se spune că parfumului violetelor din cutia bătută cu nestemate a cucerit-o pe Regina Maria, fiind preferata sa timp de 13 ani, până la ultima suflare.
Regina Maria și parfumul Mon Boudoir - 1922 |
Mergând pe urmele parfumului de violete al Reginei Maria am poposit întâi la Muzeul Parfumurilor din București. Am descoperit sticla parfumului Mon Boudoir, însă nu am putut să-i simt și aroma. Anul acesta, cei de la Houbigant plănuiesc relansarea parfumului Mon Boudoir, atât de iubit de Regina Maria. Sarcina nu este una facilă. Chiar dacă au rețeta originală a parfumului, nu reușesc să reproducă cu exactitate mirosul care încânta simțurile reginei noastre. Sper totuși să reușească până la sfârșitul anului ca să putem cunoaște și noi mireasma de violete indiene, atât de îndrăgită de regină.
Parfumul Mon Boudoir, Muzeul Parfumului din București |
Căutând o mireasmă parfumată de violete indiene, cât mai apropiată de cea folosită de Regina Maria, am descoperit parfumurile naturale și colecția de parfumuri Florile Reginei a brandului Luviane. De aici și până la a participa la un Atelier de inițiere în Arta Parfumurilor a fost doar un pas. Putem afla multe despre oameni în funcție de mirosurile pe care le preferă. În cazul Reginei Maria, confirmă faptul că era o romantică, o fire misterioasă, o femeie puternică și o iubitoare de frumos.
Colecția de parfumuri Florile Reginei - Luviane |
Ultimul popas a fost chiar la castelul Pelișor. Se spune că încăperile castelului Pelișor sunt invadate de parfumul de violete al Reginei Maria, în luna iulie, în prejma zilei de 18, de Sf. Maria sau la momente de răscruce pentru țara noastră. Pe 15 august, am pășit pe holurile castelului Pelișor. M-a întâmpinat un miros de praf și de vechi. Am urcat la Salonul de Aur al Reginei Maria, locul unde se spune că și-a dat ultima suflare.
Castelul Pelișor, Sinaia |
Salonul de Aur al Reginei Maria, Castelul Pelișor |
Salonul Oriental, castelul Pelișor |
Acum sunt curioasă, a simțit cineva parfum de violete indiene în încăperile elegante ale castelului Pelișor?
S-ar putea să îți placă și:
MUZEUL PARFUMURILOR DIN BUCUREȘTI. PE URMELE PARFUMULUI DE VIOLETE AL REGINEI MARIA.
HAI SĂ FACEM UN PARFUM!
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Nu, nu s-a simițit parfum de violete indiene in schimb s-a simțit miros de vechi si praf. Păcat!
RăspundețiȘtergere