Uite că am ajuns și la
Haidook Summer Fest, la cea de-a patra ediție. Festivalul a ținut de vineri până luni, iar eu am ajuns la spartul târgului, adică duminică. Pentru cei care nu știu, Haidook Summer Fest are loc în fiecare an, începând cu anul 2015, pe culmea poreclită La In, din satul Brebu, comuna Runcu (județul Dâmbovița), peste drum sau mai degrabă peste deal, de pensiunea Potcoava.
Povestea
Haidook Summer Fest se leagă de povestea pensiunii
Potcoava Mountain Hideaway (pe care poate v-o amintiți din lista celor
12 locuri în care încă îmi doresc să înnoptez). Potcoava este un refugiu în inima naturii și un centru de echitație unde vă puteți iniția în tainele călăriei alături de blondele de la Potcoava. Înainte să vă entuziasmați mai mult decât este cazul, să știți că așa sunt porecliți caii din rasa Haflinger de la Potcoava. Tot îmi zic să iau și eu niște lecții de călărie. Când se va întâmpla nu știu, dar știu că Potcoava ar fi un loc potrivit pentru asta.
CUM AJUNGI LA HAIDOOK FEST?
Dar să revenim la Haidook Fest, că doar despre asta vorbeam. Nu despre admirația mea fără margini pentru cai. Din București am plecat de dimineața cu mașina unor prieteni (plus cu prietenii). Cred că poți ajunge și cu trenul până în Târgoviște, apoi cu microbuzul până în Runcu, iar apoi să faci un traseu montan de vreo oră până la Vârful La In. Dar este cam dificil, mai ales dacă mai e nevoie să te întorci înapoi în aceeași zi.
|
Vârful La In, vedere spre pensiunea Potcoava |
ORBAN GABI, MAGICIANUL FĂRĂ ȘA
De ajuns, am ajuns la Haidook Fest tocmai la prânz. Orban Gabi, magicianul fără șa, tocmai își dovedea măiestria făcând tumbe cu bicicleta. M-a impresionat că pe lângă faptul că e un sportiv desăvârșit, mai e și un om de spectacol. Spunea glume în timpul evoluției și implica publicul în desfășurarea acțiunii. Nu e de ajuns să mânuiești cu atâta pricepere bicicleta, e nevoie să știi și cum să interacționezi cu oamenii care vin să te vadă.
|
Orban Gabi, magicianul fără șa |
UNDE E MÂNCAREA LA CEAUN?
După acrobații cu bicicleta, a venit timpul pentru masă. Că doar se lăudaseră cu bunătăți gătite la ceaun. La fața locului am descoperit mai degrabă bunătăți la grătar. Cred că vegetarienii ar cam fi suferit de foame la Haidook Fest. Am petrecut ceea ce mi s-a părut o eternitate la coadă, în fum și arșiță. Până la urmă m-am dres cu niște cârnăciori de oaie, o salată de varză și o pită (care ar fi trebuit să fie caldă și pufoasă, în schimb a fost rece și tare).
|
Ce am mâncat ... |
|
Ce mi-aș fi dorit să mănânc |
MUZICA E PREA TAAREEEE ...
Muzica de la Haidook Fest a cam lăsat de dorit după părerea mea. În primul rând era asurzitoare. Dacă treceai prin zona boxelor era nevoie să-ți pui mâinile la urechi. În al doilea rând, având în vedere că eram la un eveniment haiducesc, mă așteptam mai degrabă la cântece folk, ceva cu haiduci. Nu am auzit deloc Andrii Popa. În schimb, urechiușele mele s-au pus la curent cu ultimele hit-uri din cluburi și discoteci. Acum nu știu dacă erau de fapt ultimele, că nu am ajuns de o veșnicie într-un club (discoteci nici nu mai sunt sigură că există).
DENIS ȘERBAN, ACTORUL ȘI CĂLĂREȚUL
După masa copioasă l-am văzut în acțiune pe Denis Ștefan. Nu l-am urmărit în Inimă de țigan, telenovelă autohtonă care a răpit inima și timpul gospodinelor. Probabil dacă mă uitam la câteva episoade nu mă mai dezlipeai nici pe mine de la televizor. Denis Ștefan, pe lângă faptul că e actor, e un călăreț veritabil și profesor de echitație. A evoluat împreună cu calul său Ardo: a tras cu arcul, cu sulița și a măcelărit niște sticle nevinovate de apă cu maceta.
|
Denis Ștefan și calul său Ardo, |
MOOOAMĂ, CE FRUMOASE SUNT BLONDELE DE LA POTCOAVA
Tare frumoși mai sunt caii de la Potcoava (sau
blondele de la Potcoava cum sunt porecliți). I-am văzut în acțiune alături de instructorii de la pensiune, care au făcut un număr tare frumos, călărind câte doi cai odată, stând în picioare. Precum Van Dame. Nu a făcut niciunul sfoara pe cai, poate mai exersează și asta pentru la anul. Ar fi ceva nemaivăzut pe meleaguri mioritice.
|
Caii din rasa Haflinger porecliți blondele de la Potcoava |
|
Teo, Robi și Mugurel |
MIRON BOCOCI CHIAR VRĂJEȘTE CAII ... ȘI PARE UN TIP TARE FAIN
Nu putea să existe Haidook Fest fără
Miron Bococi, vrăjitorul de cai. Și-a început programul alături de un cal negru, zvelt, lucios, cu stea în frunte, leit Black Beauty din serialul copilăriei mele. Frumusețea asta este un andaluz pe nume Capricho. Apoi a continuat cu Bruce, Feeling și Talisman. Cu Bruce a și dansat, dacă vă vine să credeți. Și tot nu a fost de ajuns. A mai urmat un număr cu un alt cal superb, Sol. Nu degeaba i se spune îmblânzitorul de cai. Am citit că metoda sa de dresaj se bazează pe relația de încredere dintre om și cal, iar calul este tratat cu blândețe. Nu aș vrea să văd un spectacol cu cai, oricât de extraordinar ar fi el, știind că animalele au fost îmblânzite cu forța.
|
Miron Bococi și Capricho |
|
Bruce, Feeling și Talisman |
|
Miron și Bruce |
|
Miron și Sol |
|
Toată trupa |
La finalul spectacolului am avut parte de un număr de acrobație ecvestră, atât cu Miron, cât și cu băieții de la Potcoava și blondele din dotare. Este vorba despre Djighit, o veche tehnică de călărie a luptătorilor cazaci. Mi-a stat un pic inima în loc să nu cadă băieții de pe cal. Cu Miron nu-mi făceam asemenea griji, are o naturalețe în felul în care evoluează pe cal, că nu îmi imaginam că poate cădea Eram deja fermecată de evoluția sa însă m-a cucerit iremediabil când la final a dat mâna cu oamenii din public, inclusiv cu
yours truly.
ÎN LOC DE CONCLUZIE ...
Am plecat încântată de eveniment și de plaiurile mioritice de la Runcu, cu culmile sale verzi. Pe lângă impresii însă, am mai plecat și cu niște arsuri de gradul I pe brațe, că soarele a fost necruțător. Că nu m-am mai dat cu
cremă de protecție solară...
silly me. Și nici o bluză subțire cu mânecă lungă nu mi-am luat cu mine.
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu