Din anul 2017, Muzeul Literaturii Române are o nouă casă, pe str. Nicolae Crețulescu nr. 8, în spatele Bisericii Albe, într-o clădire istorică ce a aparținut generalului Leon Mavrocordat. Camerele vechii reședințe găzduiesc astăzi manuscrise vechi și diferite obiecte ce au aparținut unor scriitori sau poeți de seamă ai literaturii române. Îmi amintesc că am găsit micile încăperi ale muzeului destul de reci, cu o lumină albă, artificială, neprietenoasă cu aparatul de fotografiat.
Am pătruns din cameră în cameră, am examinat obiecte, am citit despre viața autorilor autohtoni și am dat nas în nas cu câteva fraze din opera lor. Citatul care mi-a rămas întipărit în minte îi aparține lui Tudor Arghezi și spune așa: „Nu am talent, am o tulburare. Cuvântul îmi vine greu în condei. Îl șterg de zece ori și tot nu l-am găsit. Mă sângeră fraza, mă doare.” În rest mi-au plăcut sobele vechi de teracotă și scările în spirală.
Acum că mi-am reamintit de Muzeul Literaturii Române simt nevoia să-i fac o nouă vizită. Cea care l-a vizitat în urmă cu un an nu mai este cea care sunt acum. Simt că muzeul și scriitorii români au mult mai multe de oferit, decât lecturile obligatorii din liceu, care m-au făcut să am o părere preconcepută despre literatura română.
După ce vizitați Muzeul Literaturii Române mai plimbați-vă un pic prin zonă, priviți atent casele vechi, vizitați Biserica Amzei, iar apoi peste drum admirați casa reabilitată în care a locuit în secolul trecut cea cunoscută în Belle Epoque ca Mița Biciclista. Imediat lângă Biserica Amzei găsiți librăria franceză Kyralina, un loc tare șic și plăcut, cu multe cărți interesante în limba franceză.
Ce cărți scrise de autori români recomandați?
Biserica Amzei |
Casa Miței Biciclista |
Librăria franceză |
Ce cărți scrise de autori români recomandați?
S-ar putea să îți placă și:
Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre muzeele din București pe care le-am vizitat găsiți o listă aici.
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu