Au trecut vreo 8 ani de când am fost ultima oară în Cluj Napoca. Clujul a fost pentru mine multă vreme orașul de la noi din țară în care mi-aș fi dorit să locuiesc. Chiar dacă între timp am ajuns să îndrăgesc și Bucureștiul, nu am renunțat complet la ideea mea de a locui cândva în dragul meu Cluj.
Revederea orașului mi-a reamintit despre mine, cea de acum 8 ani. Nu știu cine s-a schimbat mai mult, Clujul sau eu. Pe atunci nu eram pasionată de călătorii, clădirile nu îmi spuneau povești, citeam mai puțin și scriam doar pagini de jurnal. Fotografia mă atrăgea și atunci, însă nu căutam încadrarea perfectă. Doar îmi documentam călătoria.
CENTRUL ORAȘULUI LA LUMINA FELINARELOR
De data asta am văzut orașul cu alți ochi. Chiar și așa mi-a fost la fel de drag, dacă nu mai drag. Am privit cu atenție clădirile și detaliile lor arhitecturale, care mi-au scăpat în trecut. A fost o încântare să ne plimbăm prin centrul orașului la lăsarea serii și să vedem la lumina felinarelor Teatrul Lucian Blaga și Opera, Biserica Romano Catolică Sfântul Mihail și Catedrala Mitropolitană Ortodoxă. Chiar dacă am ajuns în oraș în timpul săptămânii, centrul orașului fremăta de viață, terasele, localurile, restaurantele erau pline. Toate localurile erau unul și unul, care de care mai îmbietoare.
Sinagoga Evreiască - Templul Memorial al Deportaţilor |
Imobil aparținând comunității evreiești care găzduiește astăzi o grădiniță |
Teatrul Național Lucian Blaga |
Catedrala Mitropolitană Ortodoxă |
Biserica Romano Catolică Sfântul Mihail |
Detalii de prin vitrine |
MUZEUL FARMACIEI
A doua zi am luat-o la pas prin oraș, iar surprinderea mea a continuat. Ce oraș frumos! Am vizitat Muzeul Farmaciei din centrul orașului, care funcționează în clădirea celei mai vechi farmacii atestate documentar în Cluj (1573). Se vizitează officina, sala în care se vindeau medicamentele, care este și cea mai decorată, camera materialelor, laboratorul și sala cărților. Manuscrisele vechi, balanțele, eprubetele, prafurile și poțiunile expuse vă vor face să vă simțiți ca un farmacist din evul mediu.
Nu puteam rata ursuleții |
Muzeul Farmaciei |
TURNUL CROITORILOR
Următoarea oprire a fost la Turnul Croitorilor, care din anul 2009 a devenit Centru de Cultură Urbană. Aici am rămas mută de admirație în fața picturilor lui Emil Ciubotaru. Mi-aș dori acasă o astfel de pictură care să îmi însenineze zilele și să mă transporte într-o altă lume, gingașă și delicată.
Turnul Croitorilor |
Expoziția de pictură a lui Emil Ciubotaru |
După porția de artă luată la Turnul Croitorilor, am pornit spre Grădina Botanică din Cluj, poate cea mai frumoasă de la noi din țară. Aici verdeață cât cuprinde în luna mai, dar și un cer întunecat, ce dădea semne de neliniște. Am vizitat muzeul botanic, serele, ne-am urcat în turn ca să vedem orașul de sus și ne-am odihnit pe o bancă, bucurându-ne de ciripitul păsărilor.
PARCUL CETĂȚUIA
În continuare am dat o fugă la Cetățuie ca să admirăm orașul de sus. Deja începuseră să-și facă apariția primii stropi de ploaie, semn că este timpul să pornim spre următoarea destinație din itinerariu. Dar asta nu înainte de a lua masa de prânz. Ne-am oprit la Bricks, un local cu terasa pe malul Someșului Mic, pe lângă care trecusem în seara precedentă.
Podul Elisabeta |
Lacătele îndrăgostiților din Cluj |
Cluj-Napoca, vedere de la Cetățuie |
Restaurant Briks |
Cam asta a fost scurta vizită în Cluj Napoca de data aceasta. Însă vreau să revin curând în Clujul meu drag, să nu mai las să treacă alți 8 ani. Că uite, timpul trece atât de repede.
S-ar putea să îți placă și:
TURDA, CAZARE LA PALAT ȘI O SALINĂ INCREDIBILĂ
RÎMETEA, SATUL CASELOR CU OBLOANE VERZI ȘI MUȘCATE ÎN GEAM
Foto: Sony A6000 + obiectiv 16-50
RÎMETEA, SATUL CASELOR CU OBLOANE VERZI ȘI MUȘCATE ÎN GEAM
Foto: Sony A6000 + obiectiv 16-50
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
O prezentare foarte frumoasa a orasului Cluj Napoca. Multumim.
RăspundețiȘtergere