Casa de la Riverton promitea de la bun început să fie o lectură captivantă. Un conac vechi cocoțat sus pe deal, o familie de aristocrați din Anglia începutului de secol XX, o poveste de dragoste și o moarte misterioasă. Ingredientele ideale pentru un fan Agatha Christie, cum sunt eu.
Grace Reeves, care în prezent are venerabila vârstă de 98 de ani, ne poartă în trecut, pentru a nu lua cu ea în mormânt un secret pe care a jurat să îl țină cât trăiește. Amintirile sale sunt extrem de detaliate, făcându-mă să mă întreb pe măsură ce citeam dacă este omenește posibil să îți amintești atât de clar și viu lucruri, la zeci de ani de când s-au petrecut. Trebuie să recunosc că au fost momente când am trecut peste unele descrieri prea detaliate, amintindu-mi de lecturile din liceu, când mă uitam câte pagini mai am de citit până să dau de un dialog. Dar până la urmă a meritat, cartea fiind o lectură captivantă.
Descrierile, minuțios detaliate, sunt o frescă a societății englezești la început de secol XX. Sunt redate fidel diferențele dintre diferitele clase sociale, dintre oamenii de viță nobilă și servitori sau noii îmbogățiți. Femeia are încă rolul de a avea grijă de gospodărie și a produce moștenitori, însă orânduiala veche dă semne de schimbare.
Chiar dacă Grace e cea care ne descrie evenimentele, putem urmări firul epic și din perspectiva celorlalte protagoniste principale, surorile Hartford, Hannah și Emmeline. Prin ochii fiecărui personaj putem vedea o altă perspectiva asupra vremurilor și putem empatiza, înțelege acțiunile fiecăreia în parte.
Cartea începe mai greoi, autoarea dorind să se convingă că ne-am transportat cu totul la începutul secolului XX, în Anglia de dinainte și de după primul război mondial. Pentru a putea înțelege acțiunea și felul în care reacționează personajele este nevoie să rezonăm cu vremurile schimbătoare prin care trecea Anglia după primul război mondial. Războiul i-a schimbat iremediabil pe cei care au participat la lupte, dar și ce cei de acasă. Era imposibil ca după încheierea conflagrației lucrurile să revină la starea anterioară, de dinainte de război. Războiul a lăsat răni adânci, care vor fi accentuate de ce-al de-al doilea război mondial.
O minciună aparent nevinovată poate schimba destinul mai multor oameni. Dar nu vă divulg mai multe, ca să nu vă stric lectura romanului Casa de la Riverton, pe care îl recomand, mai ales dacă sunteți pasionați de mistere plasate la începutul secolului XX în enigmatica Anglie.
Cartea o puteți cumpăra de aici, dacă vă tentează, iar alte cărți recomandate de mine, pe diferite teme găsiți aici.
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Sa-mi dai si mie cartea. Si eu sunt pasionat de genul Agatha Christie.
RăspundețiȘtergere