Într-o sâmbătă însorită și surprinzător de călduroasă pentru luna octombrie am pornit la drum cu intenția de a vizita biserica fortificată din Prejmer. Am luat trenul de la ora 10 din Gara de Nord cu destinația Brașov. În Brașov am așteptat aproape o oră un alt tren care să ne ducă în Ilieni, halta CFR cea mai apropiată de biserică fortificată din Prejmer. Apoi încă vreun sfert de oră de mers pe jos și eram la poarta cetății fortificate din Prejmer, obiectivul acelei zile însorite de octombrie.
Cetatea bisericească din Prejmer este unul din cele mai importante monumente istorice medievale din Transilvania, din anul 1999 făcând parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Construcția sa a fost începută în secolul al XIII-lea de către cavalerii teutoni și continuată de ordinul călugărilor cistercieni. Adevărații constructori ai cetății bisericești sunt însă țăranii și meșteșugarii sași, stabiliți în acele vremuri în Țara Bârsei. Din 1992 patronajul întregului ansamblu a fost preluat de către Fundația Sașilor Transilvăneni din München, fundația executând vaste lucrări de restaurare. În continuare, biserica și cetatea sunt întreținute prin mijloacele financiare ale fundației.
Intrarea în cetate se face printr-un pasaj cu coloane, după care intri într-o mică curte interioară, în care astăzi găsești vreo 2-3 magazine cu suveniruri, siropuri, dulcețuri, cosmetice naturale, obiecte din lemn și ceramică pictate, realizate în mare parte de producători locali. Ca să ajungi în curtea cu biserica mai treci prin barbacana cetății, o galerie acoperită de 32 metri, străjuită la mijloc de o hersă grilă de lemn armat.
În curtea mare a cetății este frumos. În mijloc se află biserica evanghelică construită în stil gotic timpuriu. Din păcate momentan nu se poate urca în turn pentru a putea cuprinde cu privirea de sus întregul sat. Înăuntrul bisericii poți vedea altarul, băncile de lemn și orga, care încă își face datoria la slujbele ținute în biserică.
De jur împrejurul bisericii evanghelice te simți ca într-un han imens, cu camerele numerotate. În vremuri de primejdie, locuitorii satului, împreună cu avutul lor, își găseau aici adăpost. Fiecare gospodărie avea o cameră, cu intrare separată, cu fereastră de aerisire și tăbliță pe ușă cu numărul gospodăriei căreia îi corespundea. În total, sunt aproximativ 275 astfel de locuințe și cămări de provizii.
Urcând pe scări, din diferite locuri, se poate ajunge la drumul de strajă, care se află la 10 metri înălțime, iar lungimea sa măsoară circa 800 metri. Străbătând zidul de strajă poți vedea un număr însemnat de breșe de tragere și jgheaburi de turnare a smoalei clocotite.
Câteva încăperi din cetate au fost transformate în muzeu. O cameră ne arată cum arăta vechea școală din cetate, o alta interiorul tradițional săsesc. În alte camere găsim diferite unelte folosite la țară pentru munca câmpului și diverse meșteșuguri.
Înainte de a părăsi cetatea, opriți-vă și la magazinele din curtea castelului, cum este numită. Eu m-am bucurat să găsesc aici cosmetice naturale pe baza de trandafir și lavandă, slăbiciunea mea, preparate de Carmen Velican. Dacă nu sunteți în căutare de cosmetice naturale, cum par a fi eu tot timpul, mai găsiți aici și dulcețuri, siropuri, miere, zacuscă și alte bunătăți bune de pus în cămară.
Biletul de intrare costă 10 lei, iar pentru 9 lei puteți cumpăra un mic ghid de prezentare al cetății și bisericii, care vă poate fi de ajutor pe parcursul vizitei.
Călătoria cu trenul:
București - Brașov 10:00 - 12:42 CFR Călători
Brașov - Ilieni 13:56 - 14:12 Regio Călători
Ilieni - Brașov 16:25 - 16:46 CFR Călători
Brașov - București 17:05 - 19:53 CFR Călători
Mai multe fotografii de la Cetatea fortificată din Prejmer puteți găsi pe flickr.
S-ar putea să îți placă și:
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu