Citind „Mica enciclopedie hygge” și apoi „Mica enciclopedie lykke”, am devenit din ce în ce mai curioasă cu privire la danezi și faptul că sunt considerați cei mai fericiți oameni de pe planetă. Mai demult citisem pe undeva că nordicii sunt deprimați că nu văd lumina soarelui prea des și se sinucid pe capete. Aparent nu. Conform studiilor ONU, în anul 2013, Danemarca a fost declarată cea mai fericită țară, cu cea mai fericită capitală. În 2014, Copenhaga a fost declarată Capitala Verde a Europei. Oraș fericit, eco, sigur, curat, verde, deja stelele se aliniau și mă gândeam cum ar fi să pășesc și eu pe străzile „fericite” ale Copenhagăi. Dacă mai adaugi și fascinația mea curentă pentru tot ce ține de hygge și design scandinav, am zis că e timpul să planificăm o nouă aventură în nordul Europei.
Scotocind printre rutele low cost ce duc spre Scandinavia, am descoperit bilete ieftine București - Malmo. Copenhaga și Malmo sunt separate de podul Oresund, acest miracol al științei și tehnicii, care leagă Suedia de Danemarca. Podul Oresund este construit peste strâmtoarea cu același nume, pe mare, lung de 8 km și face posibilă trecerea dintr-un oraș în altul în doar 40 de minute. Un singur week-end prelungit, două țări și două orașe frumoase. Nu am stat prea mult pe gânduri și am cumpărat biletele de avion pentru sfârșitul lui august - începutul lui septembrie, am rezervat cazare pe booking.com și eram gata pentru o nouă aventură. Nu vă gândiți că a fost cine știe ce planificare temeinică din timp. A fost cu mai puțin de o lună înainte de data plecării.
Ajunși în Malmo, am împărțit echitabil zilele de week-end între cele două orașe. Sâmbăta am dat o fugă în Copenhaga, iar duminica am petrecut-o la pas prin Malmo. În Malmo am petrecut ceva mai mult timp, fiind orașul de reședință, așa că ne-am mai plimbat pe acolo vineri seara și lunea până să pornim spre aeroport. Cum despre încântătorul Malmo am povestit deja, urmează incursiunea în Copenhaga, cartierul general hygge și cel mai fericit oraș de pe planetă, după unele studii.
Din gara centrală din Malmo am luat trenul peste podul Oresund și în mai puțin de o oră eram în gara centrală din Copenhaga. Nici la dus, nici la întors nu ne-a întrebat nimeni nimic de bilete, nu a fost nevoie să le validăm nicăieri. Am fost contrariați, având în vedere că prețul unui bilet dus-întors a fost 220 coroane suedeze, adică în jur de 20 euro.
De cum am coborât din tren, am simțit freamătul capitalei daneze. Dacă în Malmo parcă era prea multă liniște, Copenhaga era cu siguranță un oraș viu.
PARCUL TIVOLI
După ce am ieșit din gară am dat nas în nas cu Parcul Tivoli. Ne gândeam să-i facem o vizită, însă când am văzut că intrarea costă 120 coroane daneze (adică cam 16 euro), am amânat pentru altă dată. Parcul Tivoli, construit în anul 1843, este unul din cel mai mari parcuri de distracții din Europa. În apropierea Crăciunului îmbracă haine de sărbătoare, fiind unul din locurile cu cel mai ridicat factor hygge din Copenhaga.
PALATUL CHRISTIANBORG
După ce am trecut de Nationalmuseet, am juns la Palatul Christianborg, care are găzduiește în zilele noastre Parlamentul și Curtea Supremă. Se poate vizita, însă noi am preferat să-l admirăm de la distanță. Am găsit aici un cuplu de miri în căutarea cadrelor ideale pentru nuntă. Am descoperit ședințe foto de nuntă și în alte colțuri ale orașului. Pentru prima dată am văzut și o ședință foto cu două mirese, iar noi aruncăm banii pe un referendum inutil.
NYHAVN (PORTUL NOU)
Când ne gândim la Copenhaga, ne apar în minte acele case colorate din Nyhan, de la malul apei. Le-am văzut și noi, arată ca în poze, doar că e mult mai multă aglomerație în jurul lor. La terasele și localurile din Nyhan se adună cei mai mulți turiști, motiv ca noi să veni, vidi, vici și să plecăm repejor mai departe. Aglomerația nu e tocmai preferata mea, prefer locurile aerisite, liniștite în care îți poți auzi mai degrabă propriile gânduri, decât sporovăiala celor din jur.
CU BARCA PE CANALE
Copenhaga poate fi vizitată la pas, pe bicicletă sau cu barca pe canale. Nu am avut timp într-o zi să închiriem biciclete sau să ne suim la bordul unui vas turistic, dar poate cine știe, data viitoare. O plimbare cu barcă printre canalele orașului mi s-ar fi părut interesantă, mai ales că erau tururi ghidate, pe parcursul cărora ți se povestea despre istoria țării, a orașului și despre viața de zi cu zi a danezilor.
PALATUL AMALIENBORG
Palatul Amalienborg e format din patru clădiri destul de robuste, într-una dintre acestea locuind familia regală pe durata iernii. Danemarca este o monarhie constituțională. Chiar dacă regii și prinții Danemarcei nu sunt la fel de celebri ca omologii lor din Anglia, pe plan local regina Margareta a II-a este foarte iubită și e o întreagă frenezie cu privire la familia regală.
Lângă Palatul Amalienborg poate fi văzută Biserica Frederik sau biserica de Marmură.
PALATUL ȘI GRĂDINILE ROSENBORG
Palatul Rosenborg este înconjurat de un parc încântător. Am decis să cumpărăm bilet ca să vizităm și interiorul acestui palat. Stilul sumbru al regilor de odinioară ai țării contrastează foarte mult cu designul luminos și simplist apreciat astăzi de cei mai mulți danezi. Palatul Rosenborg păzește bijuteriile coroanei și nici măcar regina nu poate purta aceste bijuterii în afara granițelor țării.
GRĂDINA BOTANICĂ
Intrarea în grădina botanică, care este mai degrabă un parc îngrijit, este gratuită. Plătești în schimb dacă vrei să vizitezi serele, unde cresc diferite plante exotice și există și o expoziție de fluturi. Am cumpărat bilete de intrare ca să nu ratăm o astfel de șansă, serele din Copenhaga amintindu-ne de Grădinile Kew de lângă Londra, unele din cele mai frumoase din lume.
KASTELLET
La pas, mergând pe străduțele orașului am ajuns la Fortăreața Kastellet, care este deschisă până la ora 21:00. Intrarea este liberă, fiind mai degrabă un parc cocoțat pe deal, unde încă sunt folosite construcțiile militare de altă dată.
MICA SIRENĂ
Am ratat mica sirenă! Am uitat complet că lângă Kastellet se află Mica Sirenă, simbol al orașului. Mica Sirenă este personajul uneia dintre cele mai emoționante povești ale îndrăgitului scriitor danez H. Ch. Andersen. Fiind atât de mică, ne-am amintit de ea după ce deja eram pe ruta de întoarcere și am decis să o salutam data viitoare când suntem în oraș.
STORGET
Pe drumul de întoarcere, adică spre gară, am străbătut o parte din artera comercială Storget. Adevărul e că nu ai cum s-o ratezi. La un moment sau altul, te vei întâlni cu ea.
SMORRENBROD, BERE ȘI CAFEA
Venisem setată să încerc faimoasa smorrenbrod, care nu e nimic altceva decât o bucată de pâine cu ceva deasupra. Însă nu am întâlnit pe traseul nostru vreun smorrenbrod care să strige mănâncă-mă. Așa că voi degusta smorrenbrod data viitoare. La fel și cu berea și cafeaua. Danezii sunt mari amatori de bere, dar și de cafea bună, fiind unii din cei mai mari consumatori de bere, dar și de cafea din lume.
IMPRESII DUPĂ O ZI DE MERS PRIN COPENHAGA
Copenhaga are foarte multe de oferit, într-o zi noi doar am testat apele ca să zic așa. Am bătut la pas orașului doar ca să ne facem o idee de ansamblu și sper să revenim într-o bună zi ca să-i pătrundem mai bine tainele.
Cum mi s-a părut Copenhaga? Aș vrea să zic că am simțit cum fericirea plutea în jurul meu sau că m-am lovit de hygge la tot pasul. Dar nu a fost chiar așa. Copenhaga mi s-a părut un oraș încântător, cochet, curat, cu multe locuri de vizitat și lucruri de făcut. Mi-aș dori să revin aici, poate în perioada Crăciunului, când se activează hygge peste tot. De data aceasta să merg mai îndelete pe străzi, fără grabă, să iau mai bine pulsul orașului.
Mai multe fotografii din Copenhaga puteți găsi aici, iar eu vă stau la dispoziție pentru orice întrebări aveți despre acest minunat oraș.
S-ar putea să îți placă și:
MALMO, UN ORAȘ ÎN CARE AȘ VREA SĂ LOCUIESC
CE ESTE HYGGE?
CE ESTE LYKKE?
P.S.: Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului și să vă abonați.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu