Cimitirul Bellu din București poate părea o atracție atipică pentru un turist sau pentru un locuitor al capitalei. Cimitirele, servind ca lăcașe de veci pentru trupurile neînsuflețite ale oamenilor, nu sunt cele mai atractive dintre destinații, având parcă un aer neliniștitor pentru mulți dintre noi. Pe mine nu mă neliniștesc, deși poate nu mi-aș dori să mă plimb printre morminte după lăsarea întunericului.
Cimitirul Bellu a luat ființă în anul 1856, pe una din moșiile familiei Bellu, care a donat terenul municipalității. Aici sunt îngropate multe personalități ale vieții culturale și politice românești, multe morminte fiind adevărate opere de artă, cimitirul fiind împânzit cu mausoleuri, cripte sau sculpturi deosebite. Cum era poate de așteptat, cimitirul are țesute multe povești și legende cu privire la cei pe care îi adăpostește.
Impresionantă mi s-a părut povestea de dragoste a doi tineri, care au descoperit după căsătorie că sunt frate și soră. Neputând trăi nici împreună, nici separat, cei doi au decis să se sinucidă, iar mormântul lor este împodobit cu o frumoasă statuie care evoca drama pe care au trăit-o.
Doamna cu umbrelă este o statuie în mărime naturală a guvernantei belgiene Katalina Boschott, devenită ulterior iubita medicului român Andrei Popovici, care și-a găsit sfârșitul la Băile Herculane în urma unei operații care a dat greș. Ultimele sale cuvinte, care sunt gravate pe mormântul său au fost, în franceză „Acest animal de medic m-a ucis!”, aceasta considerând că a fost victima incompetenței acestuia.
Un mormânt care impresionează este cel al Iuliei Hașdeu, cea care s-a stins la doar 19 ani, în urma unei pneumonii și pentru care tatăl său, cunoscutul scriitor Bogdan Petriceicu Hașdeu a construit castelul din Câmpina, în urma indicațiilor primite în vis de la fiica sa moartă. Durerea provocată de moartea unicei sale fiice, l-au împins pe scriitor la ședințe de spiritism, pentru a-și putea revedea copilul iubit.
Mausoleul celui supranumit Nababul a fost realizat de cunoscutul arhitect Ion Mincu în 1899. Aici își are locul de veci Gheorghe Grigore Cantacuzino, care a murit în anul 1913. Precum palatele construite de acesta și locul de veci este impunător, astfel bogatul om politic vrând parcă să sfideze moartea.
În cimitirul Bellu sunt înmormântați o mulțime de oameni iluștri precum geniul poeziei românești, Mihai Eminescu, al cărui mormânt nu a fost uitat, fiind acoperit cu flori proaspete și candele aprinse. Lângă acesta sunt înmormântați Ion Luca Caragiale și Mihail Sadoveanu. Pe mormântul poetului Nichita Stănescu poți citi versuri care te fac să tresari. Pășind printre morminte îți poți prezenta omagiile pentru alte personalități precum Theodor Aman, Anda Călugăreanu, Henri Coandă, Corneliu Coposu, George Coșbuc, Spiru Haret, Petre Ispirescu, Ștefan Luchian, Ion Minulescu, Amza Pellea, Marin Preda, Liviu Rebreanu, Aurel Vlaicu și mulți, mulți alții.
Cimitirul este un loc altfel, unde vei rămâne impresionat de arhitectura mormintelor și de personalitățile României care și-au găsit aici locul de veci. Nu este un loc turistic, dar este un loc care merită o vizită, cu condiția ca în urma ta să lași și o rugăciune pentru cei ale căror rămășite își petrec aici eternitatea.
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu