Joi seară am participat la evenimentul „Ce faci zilnic pentru o viață împlinită?” organizat de Seneca Anticafe. Seneca Anticafe este un loc în care nu plătești consumația, ci timpul petrecut aici. Ai la dispoziție ceai și crănțănele, o mulțime de cărți și reviste de răsfoit, toate într-un spațiu cald și primitor unde poți petrece timp cu prietenii.
Discuția i-a avut ca invitați pe doamna psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală Mirela Pop și prin intermediul tehnologiei, de la distanță, pe profesorul de filozofie William B. Irvine, autorul cărții „Ghid pentru o viață împlinită”. Tema serii a pornit de la stoicism, o filozofie veche de 2000 de ani care te învață cum să privești ce ți se întâmplă fără tulburare. În cartea sa, domnul Irvine, care se consideră un stoic modern, prezintă o serie de tehnici practice adaptate vieții de zi cu zi a omului de astăzi, pentru a-l apropia de stoicism.
Voi puncta mai jos ideile principale care mi-au rămas în minte din cele două prezentări:
- În fața unui stimul extern, modul în care gândim determină o anumită emoție care la rândul său determină un anumit comportament.
- Fiecare dintre noi poate avea anumite convingeri disfuncționale, care duc la emoții negative. Analizându-ne aceste emoții negative putem desluși anumite tipare de gândure, pe care apoi putem încerca să le corectăm singuri sau cu ajutorul unui psihoterapeut.
- Multe dintre aceste convingeri le preluăm de la părinți și persoanele apropiate, însă odată ce devenim adulți e nevoie să le triem și să ajungem la propriile convingeri.
- Dacă putem controla în mare măsură ceea ce spunem, este foarte greu să controlăm limbajul corporal. În momente tensionate, putem schița un zâmbet și să ne relaxăm corpul, astfel „forțând” interiorul să se armonizeze cu exteriorul și nu invers, diminuând starea de tensiune.
- Când comunicăm să folosim persoana întâi „Eu mă simt așa când tu faci asta ...” și nu „Tu mă faci să mă simt așa când faci asta ...”, care sună a reproș și îl va face pe celălalt să intre în defensivă, în loc să ne asculte atent și empatic. Important este să privim persoana în ochi când îi vorbim și să avem o postură deschisă.
- Nu suntem mintea noastră, în medie fiind prezenți 20% din timp, restul petrecându-l pe „pilot automat”. Mintea noastră produce imagini subliminale, gânduri care de multe ori ne rușinează, însă nu trebuie să uităm că scopul minții este acela de a ne asigura supraviețuirea, nu liniștea interioară.
- Mintea trebuie privită din exterior, în acest sens existând tehnici precum mindfulness, budism sau terapia cognitiv-comportamentală.
- Stoicismul pune accentul pe a aprecia ceea ce ai deja, nu ceea ce îți lipsește. Această filozofie nu promovează o viață de succes sau abundență, o stare de fericire continuă, ci mai degrabă o stare de liniște, de împăcare cu tine însuți.
Cel mai important însă mi s-a părut adevărul că „Tot ce avem pe lumea asta este timpul” și e nevoie să îl folosim cu înțeleciune. De multe ori uităm acest adevăr și tot amânăm la nesfârșit lucurile cu adevărat importante din viața noastră. Este nevoie să prioritizăm lucurile și să înțegem că timpul este limitat și nu putem să facem tot ceea ce ne propunem. E nevoie să găsim acele lucruri folositoare, onorabile din viața noastră, care ne aduc liniște, mulțumire și echilibru. Prima prioritate ar trebui să fie, cum spunea Socrate, „Cunoaște-te pe tine însuți”. Numai astfel vei putea prioritiza lucrurile importante pentru tine, cunoscându-te în primul rând pe tine.
***
Mulțumesc pentru vizită!
Sursă foto: Pexels.com
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu