Cireașa de pe tort a călătoriei în Anglia a fost fără doar și poate vizitarea castelului Leeds, supranumit de către englezi „the loveliest castle in the world”. Nu știu acum dacă este cel mai frumos castel din lume, că nu le-am văzut pe toate și oricum „beauty lies in the eye of the beholder”. Însă cu siguranță este un loc absolut încântător, un castel parcă desprins din basme.
Castelul Leeds se află la aproximativ 70km de Londra, în Kent și nu în orașul Leeds, cum s-ar putea crede după numele său.
Domeniul castelului se întinde pe o suprafață considerabilă, având grădini pline de verdeață, cu alei străjuite de arbori și flori, plus un lac pe care plutesc nestingherite rațe și lebede. Cum era de așteptat, în mijlocul domeniului, înconjurat de apă, se află zidurile fortificate ce împrejmuiesc castelul Leeds, al cărui interior poate fi vizitat.
Castelul este prima oară menționat în documente istorice în anul 1086. De-a lungul timpului acesta a fost reședință a reginelor Angliei, fiind locul de refugiu al Eleonorei de Castilia, soția lui Eduard I, Isabelei a Franței, soția lui Eduard al II-lea sau a Caterinei de Aragon, prima soție din cele șase ale temutului Henric al VIII-lea.
În anul 1926 castelul este cumpărat de către Lady Baillie, moștenitoarea unei averi considerabile, de origine americano-britanică. Aspectul actual al castelului i se datorează în mare parte acesteia. După moartea ei, în 1974, castelul a fost donat unei asociații de caritate, care avea ca scop conservarea sa, iar în 1976 a fost deschis pentru prima oară publicului. Îmi pare rău și acum că nu am cumpărat de la magazinul cu suveniruri al castelului o carte despre viața ei, pentru că mi s-a părut o femeie teribil de interesantă.
Pe lângă castel, puteți să ajungeți la o grotă printr-un labirint de arbuști, cum îmi fusese dat să văd până atunci doar în filme. Nu chiar din prima, dar până la urmă am reușit să găsim drumul corect și să ajungem la grotă, de unde am putut ieși printr-un tunel subteran.
Când am vizitat castelul am văzut și o proiecție a bătăliei de la Azincourt din 1415, când arcașii britanici au înnegrit cerul cu săgețile lor și au învins armata franceză. De asemenea, am asistat în premieră la o demonstrație de dresaj cu bufnițe și șoimi.
Este bine de știut că pe domeniul castelului se poate mânca, existând un restaurant, unde cu 11 lire am mâncat un somon delicios cu cartofi la cuptor. Cum era de așteptat, nici aici nu lipsesc magazinele cu suveniruri, fiind unul la intrarea pe domeniul castelului și încă unul pe insula unde se află castelul, lângă poarta de acces. Este posibil și probabil că și aici veți petrece ceva timp și veți cheltui ceva bani.
Biletul de acces costă 25 de lire și este valabil tot timpul anului. Pentru vizitarea castelului ar fi bine să vă rezervați o zi întreagă, este un loc care ar fi păcat să îl vizitați pe repede înainte.
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu