Într-o duminică din luna martie, având în vedere că vremea morocănoasă nu m-a îmbiat la o ieșire în afara Bucureștiului, m-am gândit că aș putea să vizitez obiective locale, cum ar fi Muzeul Național de Artă al României, în care nu mai pășisem până atunci. Sunt o mulțime de muzee, obiective mai mult sau mai puțin turistice, pentru care nu este nevoie să părăsești orașul, Bucureștiul având farmecul și tainele sale.
Clădirea care găzduiește Muzeul Național de Artă este un obiectiv în sine, care își are începutul în anul 1837 când domnitorul Alexandru Ghica transformă în palat de ceremonie casa construită în 1820 de Dinicu Golescu pe Podul Mogoşoaiei. Între anii 1859-1866 clădirea, modestă ca dimensiuni și aspect la vremea respectivă, servește ca palat domnesc pentru Alexandru Ioan Cuza.
Familia regală a României este cea care transformă modestul palat domnesc într-o reședință regală de talie europeană. Multe dintre operele de artă ce pot fi văzute astăzi în muzeu sunt lăsate prin testament de către Carol I statului român.
Muzeul Naţional de Artă este împărțit în trei galerii: Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă. Un bilet de intrare care oferă acces la toate cele trei galerii costă 15 lei, având posibilitatea de a plăti 8 lei doar pentru vizitarea Galeriei de Artă Europeană sau 10 lei pentru vizitarea Galeriei Naționale, compusă din Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă.
Am optat pentru varianta completă, fiind avertizate de la intrare, că vizitarea tuturor galeriilor durează cel puțin două ore. În cazul nostru vizitarea a durat mai mult de două ore jumătate, în condițiile în care nu pot spune că am petrecut mai mult de câteva secunde la picturile care ne-au atras atenția în mod deosebit, iar Galeria de Artă Românească Modernă, care este probabil cea mai interesantă dintre galerii, am străbătut-o în grabă, fiind deja epuizate de vizionarea atâtor picturi.
Vizitând Galeria de Artă Europeană puteți vedea opere aparținând școlii italiene, germane, spaniole, neerlandeze, flamande, olandeze și franceze. Printre preferatele mele au fost picturile aparținând școlii franceze și flamande, cel mai puțin impresionându-mă operele pictorilor germani.
În cadrul Galeriei de Artă Veche Românească veți găsi numeroase icoane, sculpturi, broderii și țesături din cele trei provincii istorice româneşti, Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, pe parcursul a cinci secole (XIV - XIX).
Galeria de Artă Românească Modernă conține o mulțime de picturi semnate de artiști autohtoni, fiind cea mai însemnată și valoroasă colecție de acest fel de la noi din țară. Și când spun o mulțime, vreau să spun o mulțime, treci dintr-o sală în alta, putând admira stiluri diferite, semnificative pentru pictura românească. Am putut să recunosc cu ușurință tușele grave ale lui Gheorghe Petrașcu, ale cărui picturi am avut șansa să le văd în urmă cu foarte puțin timp la Târgoviște, în casa atelier a artistului.
Din toate operele văzute, mai mult sau mai puțin în grabă mi-au rămas în minte culorile vii, luminoase pe care le-am întâlnit în picturile lui Theodor Aman. Este bine de știut că Muzeul Theodor Aman se află la o aruncătură de băț de Palatul Regal și poate constitui la rândul său un obiectiv demn de o vizită.
Pot spune că vizitarea Muzeului Național de Artă a fost obositoare, însă a meritat cu vârf și îndesat, putând vedea o sumedenie de picturi reușite, din diferite perioade de timp, stiluri și autori cât mai variați. Cu siguranță intenționez să revin, în special pentru a vizita de această dată pe îndelete Galeria de Artă Românească Modernă. Pe lângă picturile frumoase pe care le-am văzut, mi-am îmbogățit și colecția de cărți poștale cu câteva exemplare deosebite.
Sper că v-am convins și pe voi să faceți o vizită Muzeului de Artă!
CASA MELIK, CEA MAI VECHE CASĂ DIN BUCUREȘTI
BUCUREȘTI: MUZEUL ZAMBACCIAN
Poți găsi alte povești despre casele vechi și muzeele Bucureștiului aici.
BUCUREȘTI: MUZEUL ZAMBACCIAN
Poți găsi alte povești despre casele vechi și muzeele Bucureștiului aici.
P.S.: Dacă acest articol ți-a fost util, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile te invit să apreciezi pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu